Blogbericht Henk Langenhuijsen

Stelletje amateurs

Namens de redactie

Het verschil tussen een professionele kunstenaar en een amateur is dat de eerste er geld mee verdient en de tweede het voor zijn plezier doet. Waar of niet waar? In werkelijkheid is dit niet zo eenvoudig. Was Vincent van Gogh een amateur, omdat hij met zijn werk de kost niet kon verdienen? Mag een amateur geen geld verdienen en mag een professional geen lol hebben? Wie bepaalt wat kwaliteit is? Een kwestie van persoonlijke smaak?

Natuurlijk is er verschil, maar Cultuurbosch wil geen smaakmaker zijn. Het nieuwe digitale platform van de Muzerije wil vooral verbinden en zichtbaar maken. Kunstenaars en ‘culturisten’ mogen zich in de etalage zetten, mogen hun koopwaar aanprijzen en kunnen met een vraag komen. Amateurkunst staat voor meedoen en delen.

Geen enkele ‘deelnemer aan de amateurkunst’ is hetzelfde. De groep is zo divers als het leven zelf. En natuurlijk zijn er hobbyisten die vooral in de eigen, vertrouwde huiskamer bezig moeten blijven. Maar wie bepaalt dat? Vooralsnog hanteert Cultuurbosch een onderscheid tussen kunstdisciplines en kent geen kwaliteitstoets. Misschien moet dat ook niet, want het platform is van iedereen. Het gevaar is natuurlijk dat het een ratjetoe wordt, onvolledig en onoverzichtelijk. En dat je door de bomen het bos niet meer zit.

De redactie wil vooralsnog iedereen helpen met het aanleveren en stroomlijnen van de woorden. En enig toezicht houden, als dat nodig is, en op den duur overbodig worden. Laat voorlopig de tuin maar bloeien en groeien met veelsoortige bloemen. Een tuinman kan altijd later nog.

Henk Langenhuijsen

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.