Blogbericht Johan van Bommel

Het is een kunst hoeveel kunst Lamarziendan biedt

Bingo├źn Bij Katrien in De Nostalgische Editie

Dat Lamarziendan is uitgegroeid tot een succesvol terugkerend evenement, blijkt opnieuw bij binnenkomst bij Bij Katrien. De zaal is nog niet open, maar met het inkleuren van een grote Lamarziendan kleurplaat en met gesprekken met elkaar voeren onder het genot van een drankje vermaakt de opkomst zich al prima. Een dj voorziet het publiek van nostalgische muziek, toegepast op De Nostalgische Editie.

Het publiek mag de zaal binnen na iets te lang wachten, maar wordt ontvangen onder een muzikaal welkom van de Lamarziendan improvisatieband. Er ligt een warm jazzy geluid waarbij vooral de toetsenist fijne melodieën speelt waarvan je in een vrolijke stemming komt. Presentator Jordy Sanchez legt aan de mensen die er voor het eerst zijn uit wat Lamarziendan inhoudt: een avond vol met diverse acts, van alle niveaus en alle podiumkunsten.

Clittenband
Na even zoeken naar geluid, begint Clittenband met spelen. De avond wordt op een leuke manier geopend met een kort liedje over lama’s en alpaca’s. De dromerige liedjes die door het vrouwelijk trio gespeeld worden, zijn voornamelijk gevuld met woordgrappen over seks en zuivere uithalen. De set is op een manier vormgegeven zodat het in zijn geheel een doorlopend verhaal is, waarbij Thierry Baudet gevraagd wordt de liefde te bedrijven met de zangeres. Sterke punten zijn hoe de band met achtergrondzang omgaat en hoe er in balans gespeeld wordt. Ook grote complimenten naar de geluidstechnici. De nummers zelf lijken qua geluid en tempo veel op elkaar. Daarin zou iets meer dynamiek geen kwaad kunnen doen.

Nostalgische editie
Vervolgens wordt duidelijk waarom deze Lamarziendan de nostalgische editie heet. Er wordt met behulp van een pruik een oud typetje gespeeld, die gaat bingoën met het publiek. Dit wordt muzikaal ondersteund door huisband, Pipi Belli. Het publiek doet mee met de bingo, met de kaartjes die aan de deur zijn gekregen. Het publiek wordt verrast door deze plotse happening. De gekte wordt voortgezet als het tempo door de band wordt opgevoerd en de nummers ook sneller genoemd worden. Het publiek moet er in mee wat voor een leuke interactie zorgt. Het zit vermakelijk in elkaar en de zangeres van de band weet ook op hoog tempo mooi te blijven zingen.

Bernadette en Jeroen
Bernadette en Jeroen, een duo dat erg kundig is in de Cubaanse dans de sol, laat hun kunsten aan het publiek zien onder het genot van zomerse muziek waarbij je de stranden met palmbomen al voor je ziet.

Maury van Loon
Na de pauze is Maury van Loon aan de beurt om het publiek te vermaken. Met haar piano, synthesizers en visuals op een groot tv scherm, neemt ze de toeschouwer mee in haar wereld. Ondanks dat de muziek instrumentaal is, is het zeker niet saai. In haar spel is een sterke aanwezigheid van gevoel en emotie. Doordat er geen tekst is, is het hele muziekstuk vrij voor interpretatie. De hele zaal is muisstil terwijl de muziek maar door blijft gaan. Langzaam en zorgvuldig wordt er aan de hand van loops opgebouwd. Elk nieuw geluid is een precies toereikende toevoeging om naar een mooi eind te werken. Maury nam deel aan de tweede voorronde van de Bossche Band Battle.

Lamarziendan Live
Opvolgend is de publieksronde, ook wel Lamarziendan Live genoemd. Hierbij mogen mensen uit het publiek iets komen laten zien of horen. Ik besloot zelf om wat rap uit te proberen onder de begeleiding van funky instrumentalen van de band, waarbij ook een gitarist was aangesloten die zeer kundig was in lead improvisatie.

Lot Dankers
Na de tweede pauze begint Lot Dankers met een acrobatische act waarbij ze in een circus tissue klimt. De band voorziet de show van mysterieuze muziek waarbij het niet makkelijk is om te raden welke instrumenten je hoort. De contrabas wordt dan ook als een strijkinstrument bespeeld. Lot weet monden open te laten vallen op momenten dat het lijkt alsof ze valt, maar ondertussen alles onder controle heeft. Het publiek klap en juicht tijdens de sierlijke poses hoog in het doek.

Vlerk en Zijlstra
Nadat de heer Freek Schuyl op een erg leuke manier zijn poëzie ten horen heeft laten brengen aan het publiek, met een goede dosis vermakelijke droogheid, zijn Vlerk en Zijlstra aan de beurt.

Dit is een duo dat zich echte cabaretiers mogen noemen. De voorstelling gaat over de angst om door de mand te vallen. De angst dat mensen weten dat je niks kan. Zo wordt op een erg leuke expressieve manier Brigitte Kaandorp nagedaan, die hun dan belachelijk zou maken op het Leidse Cabaretfestival. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld, wat te zien is aan dat ze steeds half wel half niet door elkaar heen praten, wat bij de show hoort.

Meerdere malen is het moeilijk om niet hardop te lachen. Het gaat van de hak op de tak en heeft voor iedereen wel wat leuks. Erg sterk was een ellenlange opsomming van prijzen die de winnaar van ‘homo universalis’ zou winnen. Het liefst wist ik ze allemaal nog, maar kaarten voor Arnold Schwarzenegger On Ice liet me persoonlijk erg lachen. Verder werden heel veel ‘normale’ banen belachelijk gemaakt in erg leuke sketch inclusief Duits accent.

Tobias Bader
Als laatst speelt Tobias Bader zijn Beatles-stijl muziek, al zegt hij zelf meer Stones fan te zijn. Met een versterkte akoestische gitaar begint hij met een nummer genaamd You Are The One I Wanna Hold. Ook hier is weer te merken dat de improvisatie band erg goed weet wat ze aan het doen zijn. Tijdens de afsluiting van Lamarziendan worden door de presentatoren Jordy Sanchez en Pim Kromhout alle betrokkenen bedankt.

Elfde editie Lamarziendan
Deze elfde editie van Lamarziendan is zeer geslaagd. Opnieuw is het gelukt om mensen allerlei kunstvormen te bieden in één avond waarbij je als publiek op een unieke manier kennismaakt met kunst en cultuur. De veelzijdigheid van zo’n avond maakt het van begin tot eind leuk. Lachen, beleven, ervaren, voelen en meemaken gebeurt de volgende editie gegarandeerd weer. Zeker een aanrader als je een keer iets leuks wil doen!

Fotografie door Jaap Joris Vens van Super Formosa Photography
Jaap Joris is fotograaf van Lamarziendan vanaf het eerste uur
www.superformosa.nl

 

 

 

 

 

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.