Blogbericht Johan Kramer

Sahriye avond zorgt voor verbroedering

Stoelen aan de kant, de Dabke kan beginnen

Geplaatst op 17-1-2019

Sahriye heet deze avond op zaterdag 12 januari in Willem Twee Concertzaal, waar Arabische muziek centraal staat. Een nieuw concept in Den Bosch geïnitieerd door Peter Hagelaars en Véronique van Helden samen met haar Syrische overbuurman Mazen Eltess. Een letterlijke vertaling is er niet voor Sahriye maar het betekent zoiets als samen muziek maken, zingen, dansen en naar elkaar luisteren. Deze voormalige synagoge, waarin voor een deel stoelen zijn geplaatst, is compleet uitverkocht. Dat hadden Peter en Véronique van tevoren niet verwacht.

Dichter opent Sahriye

Nadat wethouder Ufuk Kâhye een kort openingswoordje heeft gedaan, wordt de avond geopend door de Syrische dichter Bakr Al-jaber. Drie gedichten draagt hij voor in het Arabisch, waarvan de vertalingen te zien zijn op het scherm. Het zijn intense teksten, uit het leven gegrepen.

Nawras Al Taky
Na een korte pauze is het de beurt aan Nawras Al Taky, die het Arabische snaarinstrument oed ter handen neemt. Hij begint met een aantal van zijn eigen composities. Hij heeft een mooie heldere stem en zingt heel ingetogen. Het publiek luistert aandachtig en de zaal is stil tijdens de nummers in het begin. Halverwege het optreden gebeurt er iets. Er wordt blijkbaar een nummer herkend en er wordt voorzichtig meegezongen door een klein groepje achter in de zaal. Het volgende nummer wordt ook meegezongen en het volgende ook, maar door steeds meer mensen.

Buikdanseres   
De sfeer in de zaal wordt steeds losser en vanuit de ene hoek van de zaal komt er een buikdanseres richting het podium gedanst. Vanuit de andere hoek komt er een man aangelopen, ze schijnen elkaar te kennen en dansen tijdens dit nummer samen voor het podium. Even later wordt de danser, die dus de gitarist van Sarsaria blijkt te zijn, door Nawras gevraagd het podium op te gaan en die speelt nog een aantal nummers mee op gitaar. Er wordt volop mee geklapt en gezongen tot en met het laatste nummer.

Stoelen aan de kant
Dan worden alle stoelen uit de zaal verwijderd en kan Sahriye pas écht beginnen. Al vanaf de allereerste klanken die Wasim Arslan en zijn band Sarsaria ten gehore brengen wordt er gedanst. Letterlijk niemand blijft stilstaan en dan moet de drummer nog beginnen, want die valt bij het tweede nummer pas in. Die brengt het publiek met zijn opzwepende ritmes zo mogelijk nog meer in beweging. The way to Aleppo is full of olive trees, zo vertaalt Wasim een stukje uit een nummer, zodat ook degenen die niet Arabisch spreken een beetje een beeld krijgen waarover gezongen wordt.

Dabke 
Bij deze traditionele Arabische feestmuziek, die overigens op westerse instrumenten wordt gespeeld, hoort ook een traditionele dans, de Dabke. Wie deze dans niet kent wordt letterlijk bij de hand genomen en krijgt de basispasjes voorgedaan. Je pakt dus de hand van je buurman of buurvrouw vast en zet pasjes naar voren en dan weer naar achter en tegelijk til je je voorste voet op, dit doe je afgewisseld met zijwaartse pasjes. Je danst dus in een kring tegen de wijzers van de klok in. In een mum van tijd danst de gehele zaal de Dabke op de maat van de muziek.

Verbroedering
“Super gezellig!”, roept Wasim tussen één van de nummers door en gezellig is het zéker! Hij wordt ook nog op de schouders genomen door iemand uit het publiek tussen de dansende mensen. Zelden heb ik zoveel blije mensen gezien tijdens een optreden. Deze muziek zorgt voor verbroedering bij het gemêleerde publiek en iedereen kan zijn wie hij of zij wil. En dan maakt het ook niet uit dat het laatste nummer, dat Dans Voor Palestina heet, wordt gespeeld in een voormalige synagoge, waar de Hebreeuwse teksten nog aan de muur hangen.

Voor wie dan nog niet genoeg gedanst heeft draaien de DJ’s Arie van de Water en Jeroen van Aalst nog wat Arabische en Turkse muziek in de foyer.

Peter en Véronique waren van tevoren benieuwd hoe deze eerste editie van Sahriye zou lopen, zoals te lezen is in een eerder gepubliceerd interview met Klankgat. Het is duidelijk dat ze met dit concept een nieuw publiek hebben gevonden, dus zal er waarschijnlijk een vervolg komen en daar zullen veel mensen blij mee zijn.

Foto’s: Sandra Leijtens

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.