Blogbericht Barbara Van Spaandonk

Dood, Leven, Verdriet, Intiem, Gewenst, Geniet!

Blog WimBoekToe #11

Geplaatst op 22-3-2019

Het publiek en de gasten hebben plaats genomen, we zitten klaar voor een gezellig intiem avondje. Geen uitverkochte zaal deze keer, maar dat maakt het niet minder leuk. Wim Daniëls heeft weer interessante auteurs, deze keer zijn Judith Maassen, Hanneke Hendrix en Joris van Casteren op bezoek bij Babel in Den Bosch. 

 

 

Hij heeft belooft zijn moeder nooit te verlaten, drie dagen later ging ze dood! Zo starten we met Joris van Casteren. Een autobiografisch verhaal over een man die zijn moeder in een kist bewaard na haar overlijden. Moeder had veel te veel liefde te geven en vader kreeg 6 maanden cel. In het kort probeert Joris te vertellen waar het over gaat en hoe dit boek tot stand is gekomen. En dan zijn we ineens 20 minuten later…

Hanneke Hendrix is de grappigste vanavond. Ze start serieus te vertellen over Marit die terug gaat naar haar moeder om de laatste dementietijd samen door te brengen en tegelijkertijd met IVF bezig is, ie-oe-ie…. Wie weet waar we het dan over hebben? IUI (ie-oe-ie) is het natuurlijk, komen we later op terug. Hanneke houdt niet van spoilers en houdt het kort, 2 zinnen, 10 seconden! Wim zijn vragen antwoord ze ontwijkend met “De hele familie komt om”!

“Het nabestaan van Anna Portier” is het eerste boek van Judith Maassen, haar debuut! Een vrouw verliest haar geliefde en wil het liefst verdwijnen. Ze besluit ghostwriter te worden en geniet van deze rol, want dan hoeft ze haar eigen leven niet te leven. Hoe verleidelijk kan dit inderdaad soms zijn, maar helaas blijkt het een gemanipuleerde opdracht en komt ze tot de conclusie dat het verhaal helemaal niet bestaat…

Ze vindt een afscheidsbrief van haar vader….., hoort gerommel in de keuken, is hij dit, is hij weg, wat is er aan de hand? Er is zeker iets aan de hand en de zoektocht begint. Een kijkje in het boek van Judith. Ze wilde graag iets voor haar overleden broertje doen die helaas is op jong leeftijd aan leukemie is overleden. Tot drie jaar geleden is het haar gelukt iets voor hem te betekenen. Dood boeit haar heel erg. Daarbovenop komt nog dat haar man tien jaar geleden ook is overleden. Het publiek zucht meelevend met Judith mee..

Joris is met ongeveer 35 mensen (familie, omwonenden, politie, justitie etc.) in gesprek gegaan om het waargebeurde verhaal naar boven te krijgen. Namen zijn dan ook niet veranderd, behalve als bijvoorbeeld Piet niet genoemd wilde worden, dan werd hij “anonieme Piet” genoemd, knipoog!

Wat als de Rechter jouw boek leest Joris? Die hebben geen tijd! Vader woont nog steeds in het huis, het zou een museum kunnen zijn want hij heeft alles in originele staat bewaard en alles staat nog precies zoals toen moeder is overleden. De voorkant van het boek is ook daadwerkelijk een foto die in huis is genomen. Deze schoen heeft moeder echt gedragen.

Oké ze doet niet aan spoiler-alerts, maar Hanneke leest toch een klein stukje voor uit haar boek. De strekking is dat de voorkamer iets is waar je alleen gaat zitten met kerst. Typisch oud Nederlands, de Jukebox stekker is eruit.. We gaan dansen en houden demente moeder in de armen vast. (doet denken aan de film ‘Weekend at Bernies’, oké demente moeder is natuurlijk niet dood, nog niet;)) Zo kan ze toch nog mee dansen. Ze leest het voortreffelijk voor ook al heeft ze dit nog nooit hardop voorgedragen.  

Waarom schrijf je een boek over een dementerende moeder én IVF? Het is naar eigen ervaring, dementerende ouders voeren en een eigen kind willen die je ook moet voeren. Je begint in iemands armen en je eindigt er ook weer in.. Het schrijven was een uitlaatklep. Ze verteld over de IUI, kunstmatige inseminatie. De vrouw is dan een soort koe die op haar rug ligt en kunstmatig wordt geïnsemineerd. Hanneke en Wim weten hier zo’n leuke draai aan te geven dat de vraag aan het publiek wordt gesteld wie er wel eens zo gênant in een stoel heeft gelegen om geïnsemineerd te worden? Wie steekt er allemaal zijn hand omhoog? Tsja ach, je had erbij moeten zijn, het was echt erg grappig.

 

“Katten zijn heel belangrijk, maar gaan ook dood. Toen de tuin vol lag met overleden katten, zijn ze in schoenendozen in de kelder bewaard”. Een soort mausoleum. “Moeders lichaam” van Joris van Casteren is een opzienbarend fascinerend ongelooflijk verhaal. Joris: Piet is heel veelzijdig, gaat zonder te willen naar de hoeren en wordt verliefd. Piets was ook in de ban van casino’s.

 

“Aad wil een schildpad uitlaten, net als een hond. Ze pakte de boor en drukte op de knop, het schild was harder dan ze dacht…” Judith Maassen heeft een oogaandoening dus Wim leest voor uit haar boek “Het nabestaan van Anna Portier”. Een kleine anekdote uit haar boek wekt ieders interesse haar, Judith heeft ons hart al gewonnen.

 

De muzikale omlijsting is wederom verzorgd door Cultuurbosch. Deze keer hebben we bewust voor afstand van de Wimboektoe markt gekozen. Jelle Verse is geen onbekende van Wim, maar wel voor het publiek en de literaire gasten. De afstand leek groter dan dat het daadwerkelijk was. Wow wat weet Jelle iedereen te raken met zijn teksten. Wim was helaas vergeten Jelle bij aanvang aan te kondigen, maar gelukkig wordt er extra tijd voor hem vrijgemaakt na de pauze.

De zenuwen waren mooi opgebouwd en kwamen in zijn eerste nummer even naar boven. Is niet erg, blijven lachen en gewoon doorgaan. Het tweede nummer “Ik ben mijn eigen vader” is zo intrigerend als een boek. Wim prijst hem hierover en Jelle komt scherp uit de hoek met de opmerking dat Wim hem twee jaar geleden belooft heeft ook op het podium geïnterviewd te worden.

Oké Jelle gaat goed, dat zien we. Hij wil een selfie met dit publiek, want zijn vrienden geloven nooit dat hij voor een stel grijze koppen mag optreden. Jawel het is heus echt waar, we hebben bewijs. Check de foto’s! Het mooiste voor deze pure tekstschrijver is toch wel dat de heer Theo Maassen in persoon aanwezig was (broer van Judith Maassen) en zijn cd heeft gekocht. Dan voel je gewoon heel veel liefde en trots in je Cultuurboschhartje!

 

Wim vraagt/stelt dat het moeilijk is bij een uitgever binnen te komen. Voorbij komen de Bezige Bij en De Geus. In de zaal zitten cursisten van Hanneke (naast schrijfcursussen, werkt ze onder andere ook mee aan podcasts) dus er zijn wel wat ervaringen van de aanwezige gasten. Het lig eraan wat voor schrijver je bent. Deel je je theezakje of neem je gesprekken met een record-app op. Waar jij je goed voelt is heel persoonlijk.

Joris verwijst naar Jelle. Schrijven is net als muziek maken. Welke stijl klinkt het beste bij jou zelf, zoek daar jouw uitgever bij.

Wat voor boek zou je willen schrijven, is een vraag voor Hanneke. Een boek voor je eigen la. Gewoon heerlijk een echt shitboek schrijven!

 

Publieksvragen: wanneer schrijf je, sta je op, begin je? Joris antwoord ‘het is een hel!` Naast dat hij ook nog les geeft en coördinator eenzame doden is, is schrijven een zwaar beroep. Hij gaat eerst op pad, op onderzoek uit. Praat met allerlei verschillende partijen om tot een goed verhaal te komen.

Judith presenteert vanavond haar debuut, al jaren is ze impresario/- cabaretagent voor haar broer Theo Maassen. Zij reserveert echt dagen om te schrijven. 1 dag is 1 bladzijde en soms moet een bladzijde weer weggegooid worden. 

Publieksvraag aan Judith: hoe vlecht je jouw werk in elkaar, hoe bouw je compositie op? Judith gaat eerst het materiaal maken, een soort klei. Dat deelt ze dan weer op in stukjes. Ze nummert alle stukjes/scenes en kijkt daarna hoe het dit beste allemaal in elkaar past.

Publieksvraag: Weet Judith dat er een Longlist Debutantenprijs bestaat? Een uitgever in de zaal verwacht dat ze volgend jaar meedingt omdat haar boek nu nog te pril op de markt is.

We sluiten de avond af met een heerlijk bedankje voor de gasten, presentator en muzikale omlijsting: De heerlijke Bossche Koek van Koekhuys Jan de Backer.

 

Leuke linkjes: 

http://www.heinen.nl/activiteiten/wimboektoe-met-hanneke-hendrix-judith-maassen-en-joris-van-casteren/

https://www.facebook.com/wim.daniels.12/

https://www.facebook.com/joris.vancasteren

https://www.facebook.com/hanneke.hendrix

https://www.facebook.com/jelleverse/

https://www.facebook.com/koekhuys/

https://www.gerarddenbosch.nl (dank aan Gerard Monté voor het vastleggen van weer een fijn evenement).

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.