Profiel

Michel Kapteijns

Regisseur film, scenarioschrijver, producent

  0 kei leuks     1 reacties
Culturist Onderdeel van:

Over deze culturist

Michel Kapteijns werkt als zelfstandig filmmaker. Hij maakt films en tv-series voor NGO's en de NPO: VPRO, IKON, NTR, KRO/NCRV. Ook werkte hij (toen zijn kinderen nog klein waren) 12 jaar voor Villa Achterwerk waar hij series voor schreef en regisseerde.

Zijn scenario opleiding volgde hij bij het American Film Institute.


Hij is in 2019 beschikbaar voor het verzorgen van twee cursussen waar hij goed in thuis is:

1. Cursus Scenarioschrijven

Een serie bijeenkomsten vol inspiratie en inzichten.

Je maakt o.a. kennis met: 

• Het proces van elke film dat begint met een idee en eindigt met de première. Ergens daarin zit het scenario. Wat is het precies en waarom is het zo belangrijk. 

• Hoe kom je als schrijver tot een goed onderwerp dat bij jouw intenties past.

• De verschillen, en overeenkomsten, tussen dramatisch schrijven voor speelfilm en documentaire, bioscoop, internet en televisie.

• Uit welke onderdelen bestaat een goed filmverhaal, welke grondbeginselen zijn van belang.

• We gaan ook schrijven, je huiswerk wordt in de cursusgroep besproken.

• Hoe ga jij jouw verhaal pakkend vertellen, hoe wek je jouw personages tot leven, hoe schrijf jij jouw filmverhaal op; hoe structuur je het geheel.

• Hoe pas je technieken toe zoals flashbacks, flashforwards, voice over, en monologue interieur.

• Dramatische wetten die het verhaal voortstuwen en inzicht geven in de karakters van de hoofdpersonen, we behandelen termen, werkwijze en hulpmiddelen.

Een beperkt aantal (klassieke)films bekijk je thuis en daarna we bespreken we die in de cursus. Soms bekijken we samen fragmenten van die films, dat is niet alleen leuk maar er valt ook veel van te leren.

Deze cursus is niet zozeer educatief bedoeld. Het is spannender om zelf te ontdekken welk verhaal jij wilt vertellen. Je doet dat alleen of samen met andere cursisten, ook dat bepaal je zelf.

“If it can be written, or thought, it can be filmed.” (Stanley Kubrick)

-----------------------------------------------------------------------------------

2. Maak zelf jouw eigen film!

(met je smartphone, tablet of digitale camera)

De workshop bestaat uit meerdere bijeenkomsten . 

Wil jij leren om korte films te maken waar je trots op kunt zijn en die je graag aan de wereld laat zien? Filmpjes met een pakkende verhaalsopbouw, met een zinvol onderwerp waarbij je vooral de beelden laat spreken?

Visualiseer het verhaal dat je al langer wil vertellen.

Deze cursus is niet educatief bedoeld. Het is spannender om zelf te ontdekken welk verhaal jij wilt vertellen in jouw film die jij op jouw manier maakt. Je doet dat alleen of samen met andere cursisten.

Jij bepaalt wat voor film je wilt maken: een zelf-document, visualiseren van een gedicht, liefdevol portret van iemand die jou dierbaar is, een visueel hoorspel, een onderzoekend filmpje, een filosofisch thema, een motiveringsfilmpje, er is veel mogelijk.

Tijdens de cursus bedenk je het filmconcept, we maken een filmplan, organiseren de productie, zoeken mensen die in de film te zien zullen zijn, zoeken de filmische ingrediënten: geluidsfragmenten, foto’s, found footage en attributen, concentreren ons op de verschillende taken en verantwoordelijkheden, maken de opnamen op locatie en monteren de opnamen tot een zelfstandige korte film. Niet teveel theoretiseren maar vooral doen, elkaar helpen en inspireren om jouw film tot realiteit te maken.

'Maak je eigen film' gaat over creatief filmmaken, samenwerken en nieuwe dingen ontdekken. Op het einde hebben de cursisten een zelfgemaakte en bijzondere eigen film!

Contact

Email: michel@dalafilm.nl
Telefoonnummer: 06-20419801
Mobielnummer: 06-20419801
  Reacties

Joss de Groot

23 feb 2017 23:46

Hoi Michael.Ik ben wel nieuwsgierig naar je workshops. Zou graag eens een kijkje willen nemen of het filmen wat voor mij is. Ik ben prof fotograaf en heb altijd veel voor tijdschriften gewerkt. 10 jr in Azië gewoond en met de nieuwe digitale wereld is er een hele ommezwaai. Tijd voor wat nieuws, dus hoor graag wanneer je de workshops gaat geven en de kosten ervan.Photography@jossdegroot.com. 0653124546

Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.