Profiel

Anneke Wasser

Beeldend Kunstenaar

  1 kei leuks     0 reacties
Culturist

Over deze culturist

Op zoek naar beelden buiten, probeer ik deze te 'vangen' en terug te brengen in een eigen beeld veelal in een bijzondere gelaagdheid.

​De mystiek, die eigen is aan het schemergebied waar land en water in elkaar overgaan inspireert mij. Waar water heerst kun je niet lopen, waar aarde heerst kun je niet zwemmen. Waar zij elkaar raken, kun je noch het één, noch het ander. Daar verdwaal je in de keuze tussen lopen, zwemmen of waden. Een keuze die tot stilstand dwingt. Die stilstand, die verstilling, grijpt mij.

Het water met zijn glinstering verhult de dreiging van de onpeilbare diepte. Het oppervlak verbergt al wat leeft in het onzichtbare. Intussen vecht - ergens diep, maar hoe diep? - de grond zich borrelend naar de oppervlakte. Naast de verholen dreiging heerst de onzekerheid te kunnen staan en de angst voor het verborgene. Het oog verdringt het oor: geen ruimte meer voor geluid, slechts plaats voor beelden. Zonder horen kwetsbaar: je zicht als enige bondgenoot.

In de waterkant waakt het riet als wachters over de oever en bewaakt het de grens, waar de mens niet meer heerst. In zompige oevers ontstaat nieuw leven. Een fascinerende strijd: wint het land het van het water of het land van het water?

Soms verstild en soms uitbundig vieren bloemen en struiken de onweerstaanbaarheid van de seizoenen. Dáár, aan die waterkant, tonen zij in blad en bloei hun kracht en trots. In de winter laten zij in hun naaktheid zien hoe hard en tegelijkertijd hoe kwetsbaar ze zijn.

De titels van mijn solo-exposities ‘Stroomopwaarts’ (2016), ‘en daar bij het stille water...’ (2018) ‘In traagheid schuilt het leven’ (met werk van Marco Douma) (2019), ‘Grensland’ (2019) en 'Verborgen stilte' (2020) getuigen daar ook van.

Aangesloten bij Stedelijk Overleg Kunstenaars 's-Hertogenbosch.

http://www.annekewasser.nl/

Contact

  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.