Cursus / workshop Onderdeel van:

Over deze cursus

Basiscursus Lithograferen

Data en tijd: 26 januari en 2 en 9 februari van 10.00-15.00 uur

Prijs: €285,00 (inclusief btw en materiaal) 

Docent: Helma Veugen

maximaal 3 deelnemers 


 Deze cursus is geschikt voor iedereen die wil kennismaken met lithografie. 

Lithograferen, ook wel steendruk genoemd, is een prachtige techniek waar je heel gevoelig in kan werken. Met speciaal potlood teken en arceer je op de lithosteen (desgewenst) in verschillende zwart/grijstonen. Deze nuances in de grijstonen zie je terug in de afdrukken op papier. Het onderwerp is vrij. 

In deze cursus komen alle aspecten van het lithograferen aan bod, waaronder het slijpen van de steen, het tekenen op de steen, het prepareren, het bedienen van de pers, het snijden van papier en op welk papier je gaat afdrukken. 

Na het volgen van deze cursus kun je zelfstandig aan de slag in onze werkplaats. Je ontvangt tijdens de cursus een reader maar maakt ook zelf aantekeningen. 

Met litho teken je direct op een speciale, vlakke steen. Door gebruik te maken van de afstoting tussen vet en water kun je jouw afbeelding afdrukken. 

Hydrofiel en hydrofoob. De betekende steen wordt in een speciaal proces bewerkt waardoor de steen (rondom de tekening) vocht opneemt en geen inkt opneemt. Behalve op de plek van je tekening; de tekening neemt inkt op en stoot water af. Zo wordt je tekening uiteindelijk omgezet in een drukbare steen, waar de tekening wordt ingeinkt en afgedrukt met speciale inkt. 

Je wordt begeleid door Helma Veugen, een ervaren lithograaf die alle kneepjes van het vak kent en je meeneemt in het drukproces. 

De steen ga je onder haar deskundige leiding afdrukken tot een mooi resultaat. 

Op de eerste dag besteden we aandacht aan het uitleggen van het drukprocedé en het slijpen van de steen. Dan ga je zelf aan de slag, de steen wordt geslepen en betekend. De volgende dag staat het prepareren van de steen op het programma. Daarnaast nemen we een kijkje bij de pers en wordt er papier gesneden. 

Vervolgens gaan we op de afsluitende dag de steen afdrukken. Eerst maak je proefdrukken tot het beeld `goed staat` daarna druk je een kleine oplage. De afbeelding is in spiegelbeeld. Als je tevreden bent met het gedrukte resultaat wordt de afbeelding `teruggeslepen` en de lithosteen weer in de kast geplaatst. 

Je doorloopt het hele drukproces van deze mooie techniek. Het steendrukken is geen snelle techniek, maar dat wordt dubbel en dwars goed gemaakt door het plezier om in deze ambachtelijke techniek te werken en de mooie resultaten. 

We werken in een kleine groep, zodat je je helemaal op het proces kan concentreren. 

Meer weten over Helma Veugen: www.helmaveugen.nl

Inschrijven via:http://www.gadenbosch.nl/workshop.php?id=45&nav=wr

 Beeld door Sandra Klaassen

Vakgebieden

Beeldend

Duur & tijd

Aanvangsdatum: 17-11-2018
Duur: 15.00
Tijd: 10.00

Prijs

€ 285,00

Locatie

Boschveldweg 471A
5211VK 's-Hertogenbosch

Contact

Email: educatie@gadenbosch.nl
Telefoonnummer: +31 (0)736 134 277
  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.