Cursus / workshop Onderdeel van:

Over deze cursus

Data en tijd: 19 januari van 10.00- 18.00

Prijs: €105,00 (inclusief btw en materiaal)

Docent: Laura Casas Valle

In deze verdiepende cursus wordt aandacht gegeven aan de bijzondere techniek van de aquatint; een manier van etsen waarmee je subtiele tonen in de ets maakt. 

Hierdoor krijg je meer diepte in je lijnets en kan je bepaalde delen uitlichten of juist heel donker maken. Een ets is een manier van afdrukken waarbij de inkt in de diepere, uitgebeten delen van je tekening terecht komt; vandaar dat het diepdruk genoemd wordt.

Met de aquatint bouw je een plaat geleidelijk op in tonen, van licht naar donker. Door bepaalde delen op je plaat met afdekvernis te schilderen, zorg je ervoor dat de plaat op deze delen niet uitgebeten kan worden. Door dit proces te herhalen en tussendoor de plaat in het zuurbad te bijten, kun je verschillende nuances aanbrengen.

In de cursus beginnen we met het maken van een lijnets. Deze druk je af en aan de hand van de afdruk, maak je een plan om vervolgens met de aquatint-techniek aan de slag te gaan. In fases dek je de plaat af met afdekvernis en werk je van licht naar donker door de plaat van kort tot lang in het zuurbad te leggen. Een spannende techniek waarbij je pas bij het afdrukken goed ziet hoe de tonen tot leven komen. 

Deze techniek kun je zowel schilderachtig als op een strakke manier toepassen. Een bekend voorbeeld van een aquatint ets zijn bijvoorbeeld de etsen van de schilder Goya.

Vandaag word je meegenomen in de mogelijkheden van de aquatint door expert Laura Casas Valle. Op een ontspannen manier leert ze je de kneepjes van het aquatinten. 

Aan bod komt zowel het verschil tussen lijnets en aquatint als de ruime mogelijkheden en alternatieve technieken van de aquatint.

Laura Casas Valle heeft veel ervaring in de aquatinttechniek en realiseerde vanuit de Stichting to the Etch meerdere ets-tentoonstellingen waaronder de expositie Old Souls, New Magic in Enschede. Hierbij werd een groep kunstenaars uitgenodigd om nieuwe etsen te maken geïnspireerd op een zelf uitgekozen ets uit de collectie van het Rijksmuseum Twente. In de expositie waren vervolgens alle etsen bij elkaar te bewonderen. 

Laura geeft verder veel workshops in de etstechniek zowel op scholen, in haar atelier of verbonden aan het Grafisch Atelier Plaatsmaken in Arnhem.

Meer weten over Laura: https://lauracasasvalle.wordpress.com/

Deze cursus sluit mooi aan op het Rembrandtjaar.

Inschrijven op deze cursus:http://www.gadenbosch.nl/workshop.php?id=68&nav=wr

Vakgebieden

Beeldend

Duur & tijd

Aanvangsdatum: 19-01-2019
Duur: 18.00
Tijd: 10.00

Prijs

€ 105,00

Locatie

Boschveldweg 471 471A
5211VK 's-Hertogenbosch

Contact

Email: info@gadenbosch.nl
Telefoonnummer: 0736134277
Mobielnummer: 0736134277
  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.