Cursus / workshop Onderdeel van:

Over deze cursus

Data en tijd: 21 en 28 september en 5 oktober van 10.00- 15.00 (3-daagse cursus)

Prijs: 310,00 

Docent: Sjoerd Tegelaers

 

 Maximaal 5 deelnemers

 

Mezzotint; Ook bekend onder de naam zwartekunst, werd omstreeks 1650 ontwikkeld door de Duitser Ludwig von Siegen. Het is en manier van etsen die zorgt voor een fluwelig effect en een intens zwart.

 

“Bij de mezzotint wordt eerst de hele koperplaat geruwd met een zogenoemd wiegijzer, een instrument met een waaiervormige, gekartelde kop die rijen putjes en braam op de koperplaat achterlaat. Als je een volledig voorbewerkte mezzotint plaat afdrukt krijg je een zwarte afdruk, je werkt dus vanuit het zwart naar de lichtere delen toe, vandaar de naam zwartekunst.

 

Om een voorstelling aan te brengen worden sommige delen van de geruwde plaat met een schraapijzer (polijststaal) glad gemaakt. Op die plekken pakt de inkt niet meer evenredig en ontstaan dus bij de afdruk de lichte partijen. Door meer of minder te polijsten is het mogelijk om verschillende grijstonen te maken, de techniek maakt vloeiende overgangen mogelijk tussen de verschillende grijstonen. “

 

In drie lesdagen van 5 uur krijgt u de mogelijkheid om alle kennis op te doen die nodig is om een mezzotint voor te bereiden, te bewerken en af te drukken. Na deze workshop heeft u de volgende kennis:

 

– Een kijk op de geschiedenis van de techniek en werken van hedendaagse grafici.

 

– De verschillende mogelijkheden van de techniek.

 

– Het voorbewerken van een koper plaat met het wiegijzer.

 

– Het overzetten van een schets op een voorbewerkte plaat of het maken van vrij werk.

 

– Het gebruik van de verschillende gereedschappen om je werk mee te maken.

 

– Het onderhoud van je gereedschap.

 

–Het afdrukken van een mezzotint.

 

De lessen zijn als volgt opgebouwd:

 

1e lesdag:

 

Voor iedere cursist is een A6 formaat koperplaat voorbewerkt. Tijdens de eerste les wordt meer verteld over de geschiedenis van de techniek, ook bekijken we werken van hedendaagse kunstenaars die gespecialiseerd zijn in mezzotint. Hierna demonstreer ik hoe het wiegijzer en de andere gereedschappen gebruikt moeten worden. Ook laat ik tijdens de eerste les zien hoe je een voorbereidende schets op je koperplaat kunt overzetten.

 

Voor alle cursisten heb ik gereedschap bij me. Alle cursisten krijgen deze gereedschappen in bruikleen mee. Hierdoor hebben de cursisten de mogelijkheid om tijdens de week die tussen de lessen in zit zelf aan de slag te gaan met het voorbewerken van een koperplaat.

 

2e lesdag:

 

Tijdens de tweede les worden de door cursisten voorbewerkte platen nagekeken. Ook gaan we tijdens deze les beginnen met het maken van de eerste proefdrukken. Het onderhoud en scherpen van het gereedschap ga ik ook uitleggen.

 

3e lesdag:

 

De laatste les staat in het teken van het afronden van de werken en het afdrukken ervan. Tijdens alle lessen is er voldoende ruimte voor vragen.

 

Inschijven via: www.gadenbosch.nl/educatie


Vakgebieden

Beeldend / Digitale media / Overige

Duur & tijd

Aanvangsdatum: 21-09-2019
Duur: 16 uur
Tijd: 10.00

Prijs

€ 310,00

Locatie

Boschveldweg 471A
5211 VK Den Bosch

Contact

Email: info@gadenbosch.nl
Telefoonnummer: 0736134277
Mobielnummer: 0736134277
  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.