Cursus / workshop Onderdeel van:

Over deze cursus

Samen in leven en werk. Deze kunstenaarsparen waren actief als (monumentaal) schilder, beeldhouwer en  toegepast vormgever. Hun carrières speelden zich grotendeels af aan het begin van de 20e eeuw en na de Tweede Wereldoorlog en waren belangrijk binnen de ontwikkeling van de moderne kunst. We bespreken het werk van de afzonderlijke kunstenaars maar kijken natuurlijk ook naar wat ze samen tot stand brachten.
1.    Claude Cahun (Lucy Schwob) en Marcel Moore (Suzanne Malherbe): dit symbiotische koppel bracht in feite één oeuvre voort. Het werk van de twee vrouwen sluit nog het meest aan bij het surrealisme, al waren ze nooit lid van de Beweging. Het fotografische werk wordt tegenwoordig gezien als een gezamenlijk product, vaak met de figuur van Cahun als uitgangspunt. In het Cobramuseum in Amstelveen loopt dit voorjaar een tentoonstelling.
2.    Robert Delaunay en Sonia Terk: Frans-Russisch koppel, vanuit een kubisme-variant ontwikkelden zij een kleurrijke abstracte beeldtaal, Sonia ontwierp ook textieldessins en kleding, o.a. voor het Nederlandse warenhuis Metz&Co;
3.    Max Ernst, Leonora Carrington, Dorothea Tanning (2 bijeenkomsten): de surrealist Max Ernst had meerdere relaties (na elkaar, dat wel) met kunstenaressen binnen zijn kring. Carrington en Tanning zijn van betekenis voor het late surrealisme, met sprookjesachtige vervreemdende schilderijen; Tanning maakte daarnaast ook ruimtelijk werk met een sterk lichamelijke uitstraling. Ernst bouwde een breed oeuvre op met schilderijen, collages en ruimtelijk werk.
4.    Pablo Picasso en Dora Maar: de kunstenaar van per-vrouw-één-stijl en de fotografe. Maar en Picasso hadden banden met de surrealisten en bewogen ook in die richting. Tegelijkertijd was Maar een belangrijke getuige in het ontstaan van Picasso’s bekendste schilderij, ‘Guernica’, over de Spaanse Burgeroorlog.

Vakgebieden

Beeldend / Overige

Duur & tijd

Aanvangsdatum: 20-01-2021
Duur: 5 bijeenkomsten
Dag: woensdag
Tijd: 10.00-12.00

Prijs

€ 104,00

Locatie

Van Leewenhoekstraat 2
5223CZ Den Bosch

Contact

Email: carlavanbree@home.nl
Telefoonnummer: 0135446076
  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.