Cursus / workshop Onderdeel van:

Over deze cursus

Wil je ontdekken of je talent hebt om kinderverhalen en/of informatieve teksten voor kinderen te schrijven en wil je weten wat er in de beroepspraktijk allemaal bij komt kijken? Of wil je als leerkracht, redacteur of bibliotheekmedewerker je kennis van de jeugdliteratuur verdiepen door er zelf mee aan de slag te gaan? In een groep van minimaal zes tot maximaal twaalf deelnemers kun je heel breed en intensief kennismaken met alle aspecten die met schrijven van kinderverhalen, non-fictie, journalistieke en educatieve teksten voor kinderen te maken hebben. Je leert je eigen creativiteit te ontwikkelen en doet ervaring op met genres en verhaalelementen zoals personages, perspectief, tijd, spanningsopbouw. Ook komen leestechnische aspecten, zoals op AVI-niveau schrijven, publiceren, specifieke leeftijdsgroepen en de wereld van het kinderboek aan de orde. Na afloop van deze basisopleiding heb je een reëel zicht op jouw mogelijkheden.

De basiscursus is een mix van zelfstudie, workshops en individuele begeleiding door de docent. De inhoud van de cursus zal mede bepaald worden door de behoefte van de deelnemers zelf. Het programma is daardoor tot op zekere hoogte flexibel. Het niveau is ambachtelijk; meer gericht op het product dan op het proces. Middels uiteenlopende opdrachten, waartoe onderzoek, interviews met kinderen, non-fictieteksten en verhalen behoren, doe je tijdens de training een heel brede ervaring op. We starten met schrijfopdrachten voor kleuters en bouwen dit gedurende het cursusjaar op naar teksten en verhalen voor pubers. Cursisten, die gaandeweg een voorkeur voor een bepaald genre of een specifieke doelgroep ontwikkelen, worden in de gelegenheid gesteld hun eigen pad te volgen. Diegenen die al professioneel publiceren, kunnen ook hun werk inbrengen.

Van deelnemers wordt naast aanwezigheid tijdens de workshops, de nodige zelfwerkzaamheid verwacht om ten volle te kunnen profiteren van de geboden lesstof. Reken op minstens drie dagdelen per week, maar hoe meer tijd je ervoor uittrekt, hoe sneller je je ontwikkelt. Dat ligt dus gedeeltelijk aan jezelf.
Deelnemers moeten kinderboeken lezen, zich verdiepen in de theorie van verhaalanalyse en de kindercultuur. Omdat schrijven vooral dóén is, zul je veel huiswerk krijgen. Ook krijg je praktijkopdrachten, voor bijvoorbeeld kindertijdschriften, kinderkranten en educatieve uitgeverijen, waarbij je een reële kans op publicatie maakt. Een heel aantal cursisten is op deze manier gestart met beroepsmatig schrijven voor uitgeverijen.
Tijdens de bijeenkomsten bespreek je elkaars werk. Door werk van anderen te leren analyseren, word je kritischer naar je eigen teksten. Andersom ervaar je wat je teksten bij anderen teweeg brengen en hoe je techniek kunt inzetten om bepaalde effecten te creëren. Omdat schrijven een persoonlijk proces is, kun je jezelf gaandeweg tegenkomen, maar vooral zul je merken hoeveel plezier schrijven je te bieden heeft.

Bij de basistraining Voor kinderen schrijven behoort uitgebreid lesmateriaal.
De docent is gedurende de cursus ook je coach buiten de lessen om. Het bespreken van tweede versies van teksten, een boek of verhalen waar je aan wil werken, extra schrijfopdrachten en het bespreken van vragen vinden een op een via de mail of in een apart gesprek met de docent plaats. Het is aan de deelnemer zelf hier gebruik van te maken, zoveel als nodig is. Vanzelfsprekend zijn hier geen extra kosten aan verbonden.

Voor inschrijving vindt een informele intake plaats, middels een (telefonisch) gesprek en eventueel een ingestuurd verhaal. Een vooropleiding is niet noodzakelijk. Een afgeronde opleiding aan de pabo of de school voor journalistiek, een studie Nederlands of een creatieve studie, zoals de richting illustratief aan de kunstacademie, of werkzaamheden op het redactionele vlak, is echter een pré. Wel is het aan te raden dat je al eens wat geëxperimenteerd hebt met het schrijven van kinderverhalen en niet blanco aan deze cursus begint. Het is handig als je eenlaptop hebt voor gebruik tijdens de bijeenkomsten.
Deelnemers, die de training succesvol doorlopen, krijgen na afloop een getuigschrift.

De basiscursus bestaat uit tien bijeenkomsten en wordt gehouden in de Expeditieruimte van de Verkadefabriek, Boschdijkstraat 45 te ‘s-Hertogenbosch op zaterdagmiddagen van 12:30 tot 17:00 uur. De Verkadefabriek ligt op 10 minuten loopafstand van Centraal Station.
De kosten bedragen € 975,00 exclusief 21% BTW. Het bedrag dient vooraf voldaan te zijn.
Studenten en leden van de Nederlandse én Vlaamse Auteursbond krijgen 10% korting.
Voor aanvang van de opleiding is het inschrijfgeld zonder opgaaf van redenen terug te vorderen. Na aanvang verbind je je aan de gehele cursus.

De data voor seizoen 2018-2019  zijn 15 september, 3 november en 15 december 2018; 12 januari, 9 februari, 9 maart, 6 april, 4 mei, 1 juni en 29 juni 2019.

Annemarie Bon organiseert ook terugkomdagen voor oud-deelnemers, met lezingen, schrijfopdrachten en natuurlijk volop gelegenheid om met iedereen bij te praten.

Voor meer informatie bel: 073 6144477.

Vakgebieden

Literatuur

Duur & tijd

Aanvangsdatum: 15-09-2018
Duur: 10 maanden
Dag: zaterdag
Tijd: 12:30 tot 17:00 uur

Prijs

€ 1.179,75

Locatie

Boschdijkstraat 45
5211VD 's-Hertogenbosch

Contact

Email: post@annemariebon.nl
Telefoonnummer: 0736144477
  Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Log in om een reactie te plaatsen.