Vraag Mieke Kuijpers

Oproep aan blaasmuzikanten!

Geplaatst op: 30-03-2020

Oproep aan blaasmuzikanten: speel op 4 mei het taptoe-signaal vanuit je raam.


De Oranjevereniging van Etten-Leur heeft alle trompettisten en andere koperblazers van Nederland opgeroepen om op 4 mei om 19.58 uur gezamenlijk het beroemde taptoe-signaal te spelen. De Oranjevereniging deed die oproep maandag op NPO Radio 1.

Normaal gesproken spelen trompettisten het taptoe-signaal op 4 mei bij dodenherdenkingen door het hele land, waaronder die op de Dam in Amsterdam. Nu iedereen binnen moet blijven en de gezamenlijke herdenkingen niet doorgaan, hopen de initiatiefnemers dat blaasmuzikanten de twee minuten stilte lokaal zullen introduceren met het militaire trompetsignaal.

„Steek je trompet, bugel of wat dan ook uit het raam, ga in je tuin staan en laat de buurt horen dat je er bent”, aldus Bastiaan Anink van de Etten-Leurse Oranjevereniging. „Wat zou het toch mooi zijn als je dat mooie signaal over heel Nederland hoort spelen, dat we elkaar een beetje opzoeken en bemoedigen.”

Anink hoopt dat de koperblazers van Nederland na de taptoe en de twee minuten stilte ook het Wilhelmus zullen spelen. Volgens Anink zijn er al veel reacties binnengekomen van mensen die mee willen doen aan het initiatief. Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd.